Putovanja

МАНАСТИР ПРОХОР ПЧИЊСКИ – БЕСНА КОБИЛА – ВРАЊЕ фото – репортажа (1)

МАНАСТИР ПРОХОР ПЧИЊСКИ – БЕСНА КОБИЛА – ВРАЊЕ  фото – репортажа (1)

Тродневни излет МАНАСТИР ПРОХОР ПЧИЊСКИ – БЕСНА КОБИЛА – ВРАЊЕ, од 2. до 4. септембра, испунио је сва очекивања излетника, о чему сведоче фото – белешке Мирјане Вукелић.

Три дивна дана са Излетником упркос киши, тако свој „рапорт“ започиње Мирјана

Манастир Свети Прохор Пчињски налази се на шумовитим обронцима планине Козјак, на левој обали реке Пчиње, у атару села Старац, 30 километара јужно од Врања, а ради као културно-просветни центар краја у којем се налази и у склопу њега ради богословска школа, преписивачко-илуминаторска радионица, а организовано се учи иконописачки занат.

Девет и по векова прохујало је од када је византијски цар Роман Диоген подигао овај манастир и посветио оцу Прохору у знак захвалности, јер му је, према предању прорекао да ће постати цар, и 700 година од упокојења краља Милутина, који га је обновио.

Планина Бесна кобила се налази на југу Србије, 40км источно од Врања, у непосредној близини међународног аутопута Е-75.

Карактерише је биљно богатство које се заснива на дивљем, самониклом, лековитом биљу и дивљим плодовима, односно разноврстан биљни свет са преко 700 врста дрвенастих, жбунастих и зељастих биљака. Међу најпознатијим врстама лековитог биља које расту на Бесној кобили су: кантарион, дивизма, коприва, кичица, нана, оман, хајдучка трава, боровница, малина, маслацак, матичњак…

Ушушкана у истоименој котлини Врањска Бања представља још један природни бисер Јужне Србије.

Врњаска Бања је бања са најтоплијим изворима лековите воде у Европи. Температура најтоплије воде која избија на овом подручју износи, невероватних 96°Ц. Међутим, на некм местима вода избија у форми прегрејане водене паре, чија температура прелази 110°Ц.

Врање град који има душу

Натавак следи…

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *