O nama

Краљица српског туризма

Краљица српског туризма

Када говори сви пажљиво слушају. И све што каже веома је важно знати на путу. Када ћути и слуша, слуша зналачки. Када одговара на могућа и не могућа питања одговара кратко, јасно и прецизно. Када води групу на путовања по Србији или изван наше земље тражи дисциплину, лепо понашање и зна се ред. Како би другчије и могло са 50 и више људи. Оно што обећа, оно што се планом најави то се на терену испуњава. „Љути је противник неправде и не испуњених обећања, а пуна љубави према свом народу и својој земљи”. Ред и сама поштује. Воли људе, обичаје и наслеђа. Не достижни је професионалац, на терену велики борац, у срцу хуманитарац.

Е то је „наша Кети, наша разредна”, пуна истраживачког духа, вечити авантуриста, предузимљива и увек пожртвована. И тако већ 40 година колико је нашем Излетнику. Дошла је први пут сасвим случајно. Видела је у дневном листу „Политика” да се иде у манастир Горњак и Жагубицу, допало јој се да мало путује, јавила се, отишла на први излет и већ после неколико месеци тадашњи председник и оснивач друштва Југослав Михајловић јој је указао поверење да поведе у обилазак Ваљева и Повлена аутобус пун радозналаца спремних за уживање. Није знала да то може, а Југослав је у њој препознао таленат за који није ни слутила да има. Вештину комуникације са најразличитијим људима на једном месту у тренуцима када има и незадовољних и ситничавих и предивних и пробирљивих и увек бунтовних и захвалних и предузимљивих и дружељубивих…. Зато кад је на путу њен је став „људи су платили и за свој новац морају да добију квалитет”.

Нема ручка за столовима без столњака и салвета, нема хране пред Излетницима ако она није прво прегледала и пробала, нема спавања у смештају којим она није задовољна, нема пловидбе ако није брод услован, нема затвореног музеја или етно куће ако је планом обилазак најављен, нема посете домаћинству без послужења, код домаћина се иде са поклонима, у кафане се улази са осмехом, свуда прва у извидници испред свих. Строга кад треба и увек одмерена, умерена и емотивна, вешта и свестрана, поуздана, упорна и одлучна, доследна и истрајна, влада многим знањима и спремна да преузме одговорност, поуздана, у души весела, воли људе и људи воле њу. Зна да повиси тон кад затреба али да помогне свима у свакој ситуацији.

Тако се може описати Радмила Каталина, једноставно наша Кети. Дама од стила и манира. У свакој прилици. То су препознали и многи људи на терену где је Излетник зашао. Кети није случајно добила у Бачком моноштору, у оази старог корита Дунава Пролаз мадам Кети. На Капетан Мишином брегу је Кетин вењак. У Тутину се припрема чардак који ће понети име Кети.

Пети је председник Излетника. За то време многе је људе посаветовала чиме би ваљало да се баве, многе је на терену упутила у мањкавости и то из најбоље намере. Устоличила је у Излетнку прославу Божића и Српске нове године, као и славу друштва. Један од најхуманијих гестова по оцени многих путника је годишњи парастос преминулим члановима. Са Излетницима издваја новац за чишћење гробља у Македонији, помажу манастирима и црквама, учествују у разним акцијама.

Смишљајући где би повела групе многе дестинације у нашој земљи открили су Излетник и Кети. Први су посетили дворце Војводине, први су били у фото-сафарију у Бачком моноштору и на Голији, зачетници туризма на Пештеру… За многе домаћине и њихове занате, за старе цркве и напуштене куће, за поточиће и језера, за шуме….чуло се кад су тамо били Кети и Излетници. Било је места где није могло да се приђе другчије него тракторима и Кети се снашла. Дешавало се и дешава се на терену свашта али за Кети и Излетнике препреке не постоје.

И тако са својим Излетницима на точковима још мало па пет деценија. И они са њом. Да нема Излетника ни КЕТИ такве било не би. Увек спремна за путовања и откривање неких нових атракција, локација, људи и обичаја. Без лоших намера, широког срца, оштрог ока, брзих мисли и бритког језика.

Перфекциониста за себе и друге. И на терену. Подигла је ниво на висок степен, па Излетници кад крену на путовања са разним агенцијама све мере према стандардима Излетника. Али, све што ради ради са душом не штедећи себе. И то људи препознају.

И кад је главобоља опхрва на путу, не клоне, тада јој је само жао што је та главобоља женског рода. Шале на свој рачун су јој специјалност. Вицеве прича, анегдоте препричава. О њој се анегдоте преплићу. Ма није случајно што је Излетникова царица. Она је, рече неко, један прозор. Отвориш прозор и видиш цео свет. Кети је добила један специјални уједно и значајан комплимент – Краљица српског туризма!

Јулијана Симић-Теншић

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *