Arhiva

U Rumuniji 2017

U Rumuniji 2017

Manastir Tismana Foto Snežana Kostić

Kladovo s jedne Drobeta Turnu Severin sa druge, leve, strane Dunava – grad u kome su često boravili Srbi, a 2017. posetili su ga, u organizaciji Radmile Kataline Keti, i članovi Izletnika.

Drobeta Turnu Severin se nalazi u jugozapadnom delu Rumunije u pokrajni Vlaška. Srediste kulturnog života za Srbe koji su nastanjeni u ovom okrugu. Stoga, koliko je uobičajeno da se čuje rumunski jezik, toliko nije ništa neobično da u Turnu Severinu svi razumeju srpski.

Targu Žiju (Targu Jiu) središte okruga Gorj u Vlaškoj oblasti, na granici sa Srbijom. Na ulazu u grad ‘Izletnik’ je dočekala policja i provela kroz grad. Oba dana pripadnici rumunske policije bili su sa članovima Izletnika, izuzetno lep gest prijateljstva.

Targu Žiju je rodno mesto modernističkog vajara Konstantina Brankušija. Svuda po gradu su njegova dela.

Таргу Жију nekadasnje rimsko naselje na obali reke Žiju (Jiu). U okolini grada se nalaze ostaci starorimskog utvrdjenja kao i ostaci Trajanovog mosta. Rimski Car Trajanu /Marcus Ulpius Nerva Traianus/, 103. godine je započeo gradnju mosta preko Dunava, kao deo velikog osvajačkog pohoda na Dakiju, u današnjoj Rumuniji. https://www.facebook.com/profile/100009538462676/search/?q=Rumunija

Muzej arhitekture

U okviru trodnevnog boravka u Vlaškoj oblasti Rumunije, članovi Izletnika su posetili i dva manastira. Lainici i Tismana. Manastir Lainici je izgradjen 1817god. Posvećen je prazniku Vavedenje. Legenda kaže da ga je osnovao Nikodim Tismanski kao i manastir Tismana.

Manastir Tismana, je najstariji manastir u Vlaškoj i jedan od najlepših u Rumuniji. Sadašnja crkva je izgradjena 1855. god u romaničkokm stilu. Osnovao ga je monah Nikodim Tismanski. Crkva je posvećena Uspemju presvete Bogorodice.

Na ulazu u manastir je Muzej nacionalne banke na mestu gde su čuvane rumunske dragocenosti tokom II sv. rata. Manastir je odabran da bude riznica, jer je renoviran nakon požara, što je maskiralo prebacivanje zlata. Kamionima su prevezene 192 tone zlata.

Banja Herkulani (Băile Herculane) ili Herkulova banja se nalazi u dolini Crne reke, na Karpatima.

Banja je napoznatija i najstarija u Rumuniji i jedna od najstrijih u svetu. Osnovali su je Rimljani,
tokom svojih osvajačkih pohoda na dačke teritorije. Tu se lečio Marko Aurelije 153.godine. Po legendi Herkules je ovde dobio snagu i uspeo da pobedi Hidru.

Banja je poznata po lekovitim svojstvima svojih 19 termomineralnih izvora. U njoj su boravili srpski kralj Aleksandar Obrenovic, carica Marija Terezija, Car Franz Jozef i carica Sisi…

Putovanje za sećanje i lep osećaj.

Foto Snežana Kostić

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *