Arhiva

Foto safari po Pešteru – srpskom Sibiru

Foto safari po Pešteru – srpskom Sibiru

2012. godine Fotografije Snežana Kostić

SJENICA– centar Pešterske visoravni u kome su srednjovekovni karavani, na putu iz Dubrovnika u Carigrad, odmarali konje i hranili ih senom. Nekada je ona, zbog snegova i velikih smetova, dobar deo godine bila odsečena od sveta. Kroz grad i u njegovoj neposrednoj blizini protiču četiri reke: Uvac, Vapa, Grabovica i Jablanica, od koji se formira Sjeničko jezero.

Srpska pravoslavna crkva – posvećena Sv. Petru i Pavlu iz 19. veka.

Pešterska visoravan – najveća visoravan na Balkanskom poluostrvu – poslednjih godina postala je omiljena destinacija među ljubiteljima netaknute prirode.

Prvu organizovanu turističku grupu na Pešter dovela je Radmila Katalina Keti, predsednica Izletnika. Obilazak je organizovan terenskim vozilima. Adnan Aci Sinanovic iz turističke organizacije Sjenice bio je domaćin. Zahvaljujući njegovom angažovanju saznali smo za mnoge lepote „Srpskog Sibira“, a preko nas i „sedma sila“ – List „Politika“ je objavio više reportaža o turističkoj ponudi opštine Sjenica, kao i o gorštacima ovog kraja.

Prostrano polje okruženo je planinama Jadovnik, Zlatar, Ozren, Giljeva, Zilidara, Javor i Golija. Kroz Peštersku visoravan protiču reke Uvac, Vapa, Jablanica i Grabovica.

U selu Karajukića bunari svi Pešterski putevi se ukrštaju. Ispod sela, na samoj ivici velikih pašnjaka koji tu počinju i šire se kilometrima okolo, su štale meštana. Više su to kolibe od pruća, pokrivene slamom, zagrađene ogromnim stogovima sena, pa sve te štale ograđene ljeskovim prućem – od nedavno samo još na fotografijama sačuvane.

Молитва” –гнездо љубави белоглавог супа и видиковац са најлепшим погледом на меандре Увца.

Ledena i Ušačka pećina, blago „Uvca“ – uz jezera, meandre, beloglave supove i kanjon – pa ne čudi što ga smatraju najlepšim rezervatom prirode u Srbiji.

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *