Vesti

„Sremska kulenijada“ u Erdeviku

„Sremska kulenijada“ u Erdeviku

Subota 4. juni

Još nije kasno da se prijavite za izlet u Erdevik, najlepše mesto u Sremu.

Sa severne i zapadne strane naselje okružuju fruškogorske šume, a sa južne i istočne plodne njive i voćnjaci pod kruškom, jabukom i breskvom. Ima tu i stoletnih primeraka “džakarande”, retkog drveća koje krasi i lisabonske ulice.

Rimljani su Erdeviku ostavili značajne spomenike, a priroda raskoš, koja se ničim ne može meriti. Ipak, na mestu najmanjeg od tri jezera koja pripadaju Erdeviku, Banja: „udruženim snagama rimskih graditelja i “neprevaziđenog neimara” prirode, nastalo je ono što ni ljudska mašta ne bi znala da izmašta“. Druga dva jezera, Moharač i Bruje, su veštačka, ali zahvaljujući njima čitav krajolik je dobio pitoreskno ruho koje ga čini neponovljivim.

Draž mestu sigurno daju tri crkve: pravoslavna posvećena prenosu moštiju Sv. Nikole sagrađena je 1804. godine u duhu klasicizma, katolička župna crkva svetoga Mihaela sagrađjena 1890. godine i slovačka evangelička crkva završena 1902. godine.

Vino, nekada simbol Erdevika danas je svedeno na samo četiri registorovana podruma i mnogo entuzijasta. Degustacija u jednoj od vinarija se podrazumeva.

Erdevičani su davno shvatili da zdrav život prati zdrava hrana. Njihov specijalitet je sremski kulen napravljen od najfinijeg mesa, i njemu se u čast svakog maja održava bogata manifestacija „Sremska kulenijada“.

Zato „Deder kaput, ‘ajmo na put“

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *