Putovanja

ОБАВЕШТЕЊЕ

ОБАВЕШТЕЊЕ

Због отказивања водча нисмо у могућности да реализујемо излет у Румунију који је био планиран за 15, 16, 17, 18. и 19. мај, па смо се организовали за једнодневни излте

ГУДУРИЦА – МАНАСТИР ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ ТРОЈЕРУЧИЦЕ У МАЛОМ СРЕДИШТУНЕПОЗНАТО

СУБОТА 18 маја.

Гудуричко виногорје – некада се говорило да је „Вршац поред Гудурице” јер је ово место било центар винарства који су створили насељеници из Алзаса и других делова Европе. Гудурачко вино се сувим златом плаћало и служило на бечком двору.

Дегустација вина у Гудурачким подрумима.

Мало Средиште – Ово насеље први пут се помиње 1597. године као Мало Средиште (Kis Zdretiste), са српским становништвом, а у поседу Јована Јошике. Племић Голуб Лазаревић након што је купио Велико Средиште (1823), постао је 1839. године власник и Малог Средишта. Године 1878. подигнута је српска, а 1914. године румунска црква.

Манастир средиште – по предању подигао је Јован Бранковић, син Стефана Слепог и унук Ђурђа Бранковића крајем 15. века. Посветио га је Светим Архангелима Михаилу и Гаврилу. Молитвено је сабирао Србе до 1777. године када је угашен законом о црквеним реформама, који је спровела Марија Терезија. Ова светиња, са извором лековите воде који се налази иза олтара, обновљена је у периоду од 1995 до 2003. године. Данас је посвећена чудотворној икони Пресвете Богородице Тројеручице.

Проћи ћемо и кроз Велико Средиште – где се налазе остаци два замка браће Лазаревић. Оба замка (старији замак у стилу класицизма из половине 19. века и други замак у стилу неоготике из 1900. г.) спадала су међу најлепше у Војводини.

Освежићемо се кафом у Хотелу „Вила брег“.

НЕПОЗНАТО – посебно изненађење је посета локалитету на који ИЗЛЕТНИК до сада није водио своје чланове.

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *