ProgramVesti

ПРОГРАМ ИЗЛЕТА ЗА МАРТ 2023. ГОДИНЕ

ПРОГРАМ ИЗЛЕТА ЗА МАРТ 2023. ГОДИНЕ

Субота 4. март

МУЗЕЈ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ

МУЗЕЈ је основан  1952. године и налази се у згради саграђеној између 1927. и 1929. године као кућа Ђорђа Генчића по пројекту архитекте Драгише Брашована. Зграда музеја је проглашена за споменик културе 1987. године.

Музеј има сталну поставку, посвећену животу и раду Николе Тесле, развоју науке о електрицитету и магнетизму. Најзанимљивији део је са аутентичном документацијом и радним моделима Теслиних изума. Сходно Теслиној жељи Сава Косановић, као његов једини наследник, је сву личну имовину и документацију Николе Тесле, пренео у Београд 1951. године.

САСТАНАК ГРУПЕ У 11 САТИ ИСПРЕД МУЗЕЈА У КРУНСКОЈ БР. 51

ПРЕТХОДНА ПРИЈАВА ЈЕ ОБАВЕЗНА ЗБОГ ОГРАНИЧЕНОГ БРОЈА ПОСЕТИЛАЦА (ДО 50)

ЦЕНА УЛАЗНИЦЕ ЗА ГРУПНУ ПОСЕТУ МУЗЕЈУ ЈЕ 250,00 ДИНАРA

САСТАНАК ГРУПЕ У 11 САТИ ИСПРЕД МУЗЕЈА У КРУНСКОЈ БР. 51

ПРЕТХОДНА ПРИЈАВА ЈЕ ОБАВЕЗНА ЗБОГ ОГРАНИЧЕНОГ БРОЈА ПОСЕТИЛАЦА (ДО 50)

ЦЕНА УЛАЗНИЦЕ ЗА ГРУПНУ ПОСЕТУ МУЗЕЈУ ЈЕ 250,00 ДИНАРA

Недеља 5. март

ПТТ МУЗЕЈ

Дилижанса (Фото ПТТ Музеј)

МУЗЕЈ је основан 1923. године, са задатком да прикупља и чува поштанске марке и обележја Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, скице поштанских зграда и превозних средстава, натписне плоче, итд. Данас је Музеј у саставу ЈП „Пошта Србије“, формиран је ради заштите, прикупљања, проучавања и излагања предмета и докумената везаних за развој поштанског, телеграфског и телефонског саобраћаја на територији Србије. Репрезантитвна зграда у којој се налази Музеј је дело знаменитог архитекте Момира Коруновића и изведена је у модерном српско-византијском стилу. Поставка „Тачка спајања“од 2013. године. је подељена у пет целина које прате и развој Србије као државе паралелно са дешавањима из тих области у свету.
САСТАНАК ГРУПЕ У 11 САТИ ИСПРЕД МУЗЕЈА У УЛ. МАЈКЕ ЈЕВРОСИМЕ 13

ПРЕТХОДНА ПРИЈАВА ЈЕ ОБАВЕЗНА ЗБОГ ОГРАНИЧЕНОГ БРОЈА ПОСЕТИЛАЦА (ДО 40)

ПОСЕТА МУЗЕЈУ ЈЕ БЕСПЛАТНА

Субота, 11. март

ОСМОМАРТОВСКА ВЕСЕЛИЦА У ПАРАЋИНУ

Тардиционално дружење поводом 8. марта, ове године обележићемо на начин како то ради „Излетник”:

ПАРАЋИНУ– посета Музеју и шетња градом са водичем.

МАНАСТИР ЛЕШЈЕ – приликом боравка у Манастиру за жене је обавезна сукња по манастирском канону, па се препоручује да понесете своју сукњу или велику мараму у наведену сврху.

МАНАСТИР СВ. ПЕТКЕ ИЗВОРСКЕ – у оквиру Манастира се налази и болница за бригу о лицима ометеним у развоју. Зато је молба за путнике да понесу са собом неки слаткиш као поклон штићеницима Манастира.

ГРЗА – свечани ручак са музиком.

ОБАВЕЗНА ЈЕ ПРЕТХОДНА ПРИЈАВА ЗБОГ РЕЗЕРВАЦИЈЕ МЕСТА У РЕСТОРАНУ

Субота 18. март

ПАЛАТА УМЕТНОСТИ „МАДЛЕНА

ПАЛАТА је свечано отворена 2022. године на иницијативу Мадлене Цептер поводом обележавања 50 година њеног брака са Филипом Цептером. Палата се простире на четири етаже са око 7000 квадрата, као мултифункционални објекат, са биопскопском салом, камерном сценом за монодраме или дуодраме и интимне концерте, изложбеним простором у приземљу, музејом антиквитета. Палата је богата колекцијама намештаја брачног пара Цептер, сакупљеног током деценија.

САСТАНАК ГРУПЕ У 10,30 САТИ НА ПОЧЕТНОЈ СТАНИЦИ АУТОБУСА НА ЛИНИЈИ БР. 42 У БИРЧАНИНОВОЈ УЛИЦИ (ИЗНАД ТРГА СЛАВИЈЕ, ПРЕКО ПУТА УЛАЗА У ДЕЧЈУ БОЛНИЦУ У ТИРШОВОЈ)

ПРЕТХОДНА ПРИЈАВА ЈЕ ОБАВЕЗНА ЗБОГ ОГРАНИЧЕНОГ БРОЈА ПОСЕТИЛАЦА (ДО 15)

ПОСЕТА МУЗЕЈУ ЈЕ БЕСПЛАТНА

Недеља 19. март

ПАЛАТА УМЕТНОСТИ МАДЛЕНА

ПАЛАТА је свечано отворена 2022. године на иницијативу Мадлене Цептер а поводом обележавања 50 година њеног брака са Филипом Цептером. Палата се простире на четири етаже са око 7000 квадрата, као мултифункционални објекат, са биопскопском салом, камерном сценом за монодраме или дуодраме и интимне концерте, изложбеним простором у приземљу, музејом антиквитета. Палата је богата колекцијама намештаја брачног пара Цептер, сакупљеног током деценија.

САСТАНАК ГРУПЕ У 10,30 САТИ НА ПОЧЕТНОЈ СТАНИЦИ АУТОБУСА НА ЛИНИЈИ БР. 42 У БИРЧАНИНОВОЈ УЛИЦИ (ИЗНАД ТРГА СЛАВИЈЕ, ПРЕКО ПУТА УЛАЗА У ДЕЧЈУ БОЛНИЦУ У ТИРШОВОЈ)

ПРЕТХОДНА ПРИЈАВА ЈЕ ОБАВЕЗНА ЗБОГ ОГРАНИЧЕНОГ БРОЈА ПОСЕТИЛАЦА (ДО 15)

ПОСЕТА МУЗЕЈУ ЈЕ БЕСПЛАТНА

Субота 25. март

АДЛИГАТ НА БАЊИЦИ

Оснивач Адлигата је непрофитно Удружење грађана, које се бави унапређењем српске културе, уметности и међународне сарадње. Темељ Адлигата чини Библиотека Лазић, званично основана 1882. године у Војводини, која постоји већ девет генерација.

Назив Удружења Адлигат потиче од стручног библиотечког термина који означава више разноликих књига повезаних у једне корице. Тај назив је симбол повезаности не само више књига у једним корицама, већ више генерација, култура, земаља и народа под једним кровом, у једној институцији. Уз Библиотеку, основан је и Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања. Тренутно Адлигат располаже са више од милион библиографских јединица, од чега више хиљада раритета.

САСТАНАК ГРУПЕ У 10,30 САТИ НА ПОЧЕТНОЈ СТАНИЦИ ТРОЛЕЈБУСА БРОЈ 41 – ИСПРЕД ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА (СТУДЕНТСКИ ТРГ)

OБАВЕЗНА ЈЕ ПРЕТХОДНА ПРИЈАВА ЗБОГ ОРГАНИЧЕНОГ БРОЈА МЕСТА (ДО 30)

ЦЕНА УЛАЗНИЦЕ ОКО 500,00 ДИНАРА

Недеља 26. март

КОНАК КЊАЗА МИЛОША У ТОПЧИДЕРУ

КОНАК У ТОПЧИДЕРУ – грађен је по налогу књаза Милоша Обреновића као централна грађевина репрезентативног дворског комплекса од 1831-1834. године. Конак је био место одвијања важних друштвено-политичких догађаја. У њему је заседала Књажевска скупштина и доношене су важне одлуке за будућност и независност Србије. У њему је своје последње дане живота провео књаз Милош Обреновић за време своје друге владавине 1859-1860. године.

У архитектонском погледу Конак представља мешавину балканске градитељске традиције и елемената средњоевропске архитектуре. Очувана декорација се налази на таваници хола, парадној соби, богомољи књаза Милоша и диванхани. Са великом пажњом је украшена диванхана, која је имала и функцију простора за аудијенције. Испред овог здања је један од најстаријих и најлепших платана у Европи, заштићен као природна реткост (има више од 160 година).

САСТАНАК ГРУПЕ У 11 САТИ ИСПРЕД КОНАКА У ТОПЧИДЕРУ

ПРЕТХОДНА ПРИЈАВА ЈЕ ОБАВЕЗНА ЗБОГ ОГРАНИЧЕНОГ БРОЈА ПОСЕТИЛАЦА (ДО 25)

Програм припремиле: Радмила Каталина-Кети, председник и Зорица Боровић

Share this post

2 comments

  1. Хвала на јављању.
   Посетите нас у нашим просторијама у Балканској 13, учланте се и постаните део породице Друштва „Излетник“.
   За чланове се сваке године припрема и штампа програм излета, махом су једнодневни викендом, мада има и вишедневних за које је због великог интересовања добро благовремено се пријавити.
   Срдачан поздрав

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *