PutovanjaVesti

НОВОГОДИШЊА ВЕСЕЛИЦА

НОВОГОДИШЊА ВЕСЕЛИЦА

14. јануара

Српска Нова година у Вршцу

Вршчанима су довољне само три речи, које им је оставио њихов великан Јован Стерија Поповић, да искажу дивљенје према свом граду – „Вршац лепа варош”. У тој лепој вароши прославићемо Српску Нову годину. Пре него што уз банатске табураше запевамо посетићемо:

Манастир Месић – настао највероватније у 15. веку највећи је манастир банатске епархије, мада га, по легенди, оснива 1225. године Арсеније Богдановић Хиландарац кога је лично Св. Сава поставио за игумана манастира. У цркви посвећеној Св. Јовану Крститељу.

Градски музеј – један је од четири најстарија музеја на простору бивше Југославије. Средишња зграда „Конкордија” назив је добила по римској богињи склада. Зграда је саграђена 1847, а прва изложба Музеја у „Конкордији“ је отворена 1896. године. Збирка слика славног Вршчанина Паје Јовановића од 14 слика и цртежа обогаћена са две оригиналне слике, портретима мајке Ангелине и Светог Николе, део је сталне поставке музеја.

Апотека на степеницама – музеј здравствене културе, из друге половине 18 века – прва је и најстарија апотека у граду, отворена 1784. године као „Апотека код спаситеља”. Последњи власник, од 1927. године, био је Александар Јовановић, полубрат чувеног сликара Паје Јовановића. Као апотека је радила до 1971.

Обилазак туристичко-вински комплекс – Стари подрум Хелвеција – У питању је комплекс изграђен давне 1880. као вински подрум. 2019. почела је реконструкција са идејом да се направи трајни омаж дугој историји винарства и виноградарства у Вршцу. Објекат је изградио швајцарски трговац вином Бернхард Штауб и дао му је име Хелвеција, по старом називу за простор данашње Швајцарске. У једном од ресторана је свечани ручак.

На менију а ла Софија и Горан:

– коктелчић – добродошлица

– бела пилећа чорба

– месна чаролија: свињски медаљон, пуњена пилетина, пуњени свињски филе, сервирано на пиреу од шаргрепе и грашка

– и да се заладимо – чоколадна торта и медовик (руска пита)

Све зачињено музиком тамбураша

Полазак је из Београда у суботу 14.01.2023. године у 8 часова

испред Вазнесењске цркве

Пријаве уторком од 12 до 14 часова у ИЗЛЕТНИКУ

Више информација на телефин 063 304 817 !

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *