Uncategorized

Повеља за нарочите заслуге

Повеља за нарочите заслуге

На свечаној академији удружења Српски Кривак повеље Управног одбора удружења додељена је Радмили Каталини Кети за нарочите заслуге и допринос неговању српске традиције.

Радмила Каталина Кети је председница удружења ИЗЛЕТНИК које идуће године слави пола века трајања.

ИЗЛЕТНИК као туристичко друштво основано је 1974. године, са идејом да његови чланови на кратким, најчешће једнодневним, излетима упознају природне лепоте наше земље, обиђу манастире и остале културно-историјске споменике, посете интересантне личности, упознају ствараоце ретких и необичних заната и занимања. Рад у  ИЗЛЕТНИКУ заснован је на добровољном раду.

Доследна традицији Радмила Каталина Кети, четири деценије за чланове организује упознавање са многим мало познатим лепотама Србије, културно-историјским вредностима, етнолошком баштином и највреднијим богатсвом Србије – људима.

Кети није случајно добила у Бачком моноштору, у оази старог корита Дунава Пролаз мадам Кети. На Капетан Мишином брегу је Кетин вењак. У Тутину се припрема чардак који је понео име Кети.

Пети је председник Излетника. За то време многе је људе посаветовала чиме би ваљало да се баве, многе је на терену упутила у мањкавости и то из најбоље намере. Устоличила је у Излетнку прославу Божића и Српске нове године, као и славу друштва. Један од најхуманијих гестова по оцени многих путника је годишњи парастос преминулим члановима.

Са Излетницима издваја новац за чишћење војничких гробља у Македонији, помажу манастирима и црквама, учествују у разним акцијама.

Захваљујући њеном ангажовању пре 10. година у Београд је на вишедневни излет дошла 50 малишана, Срба, из суседне Румуније који никада нису били у земљи својих предака.

Смишљајући где би повела групе многе дестинације у нашој земљи открили су Излетник и Кети.

Први су посетили дворце Војводине, први су били у фото-сафарију у Бачком моноштору и на Голији, зачетници туризма на Пештеру… За многе домаћине и њихове занате, за старе цркве и напуштене куће, за поточиће и језера, за шуме….чуло се кад су тамо били Кети и Излетници.

Било је места где није могло да се приђе другчије него тракторима и Кети се снашла.

Без лоших намера, широког срца, оштрог ока, брзих мисли и бритког језика.

Перфекциониста за себе и друге. И на терену. Подигла је ниво на висок степен, па Излетници кад крену на путовања са разним агенцијама све мере према стандардима Излетника. Али, све што ради ради са душом не штедећи себе. И то људи препознају.

Она је, рече неко, један прозор. Отвориш прозор и видиш цео свет. Кети је добила један специјални уједно и значајан комплимент – Краљица српског туризма!

Због свега што је урадила за своју земљу и свој народ заслужује награду „Српски Кривак“, с обзиром да је члан удружења Српски Кривак додељена јој је повељала, јер се награде уручују за врхунска достигнућа у науци, технологији, уметности, образовању, привреди, пољопривреди, култури, спорту.., залужним појединцима који нису чланови Удружења, основаног 2010. године ради окупљања, дружења и сарадње слободносмислећих, угледних и супешних људи, под геслом

МИСЛИ СРПСКИ ДЕЛАЈ СВЕТСКИ. 

.  

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *