Zanimljivosti

U poseti Javnom akvarijumu i tropikarijumu u Beogradu

U sred grada postoji mesto gde se oseća mir plavih dubina i adrenalin dalekih tropskih predela. Našli smo tu slatke ribice koje neprekidno tumaraju po vodenom prostoru svojih staklenih staništa, a onda su nas pogled i priča vezali za „strašne“ pirane.

Od vodiča smo čuli da ih neopravdano i nepravedano prati predrasuda o proždrljivosti, jer samo kada osete krv ili mrtvu životinju u raspadu, spremne su da se bace na plen „kao u filmu“. Ali ima tu i većih proždrljivaca.

Boje sundjera, morske zvezde, ribe „papagaja“ i „klovna“ ostavljaju bez daha i deluju tako umirujuće. Riba „kamen“ i rak samac koji je pozajmio oklop nekog morskog puža za svoju kućicu, provode zajedno vodene dane. A u tropikarijumu priča o zmiji udav, kraljevskoj zmiji, tarantuli, budi maštu ali i uzbudjenje zbog blizine. Tu su i gušteri koji se lenjo protežu.

Posebno je interesantan vodeni svet naših reka kao i zbirka zmija otrovnica i žaba iz naših šuma. Savršen dan koji je započeo prolećnom šetnjom, nastavio pričom o ribama i gmizavcima, završio se filmom o somu iz Belocrkvanskih jezera ribi „lavu“, velikoj grabljivici i otrovnici iz tropskih mora.

Zabeleženo perom i kamerom Zorice Borović

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *